Scheuren in het stucwerk?

Als professionele stukadoors weten wij als geen ander hoe vervelend scheuren in stucwerk kunnen zijn. Het kan er niet alleen onaantrekkelijk uitzien, maar het kan ook een teken zijn van structurele problemen die later moeilijker op te lossen zijn. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je scheuren in het stucwerk van je muren of plafonds opmerkt.

Hoe ontstaan scheuren in stucwerk?

Voordat we uitleggen hoe we scheuren in stucwerk kunnen oplossen, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze scheuren ontstaan. Er zijn verschillende redenen waarom scheuren in stucwerk kunnen optreden. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Wat zijn scheuren in je huis?

Scheuren in je huis kunnen op verschillende plaatsen verschijnen, zoals op de muren, vloeren, plafonds en fundering. Ze kunnen klein zijn en bijna onmerkbaar, of groot en verontrustend. In de meeste gevallen zijn scheuren het gevolg van bewegingen of veranderingen in de grond waarop je huis is gebouwd. Ze kunnen ook het gevolg zijn van structurele problemen of veroudering van het gebouw.

Soorten scheuren

Er zijn verschillende soorten scheuren die kunnen verschijnen in je huis, waaronder:

Haarscheurtjes

Haarscheurtjes zijn dunne scheurtjes die meestal minder dan 1 millimeter breed zijn. Ze komen vaak voor in pleisterwerk en kunnen verschijnen als gevolg van beweging van het gebouw of veranderingen in de temperatuur en vochtigheid.

Diagonale scheuren

Diagonale scheuren lopen schuin omhoog en zijn vaak te vinden in hoeken van muren. Ze kunnen het gevolg zijn van veranderingen in de grond of fundering, of van bouwmaterialen die uitzetten en krimpen.

Verticale scheuren

Verticale scheuren lopen van boven naar beneden en zijn vaak te vinden in bakstenen muren. Ze kunnen het gevolg zijn van de natuurlijke uitzetting en krimp van het gebouw.

Horizontale scheuren

Horizontale scheuren lopen van links naar rechts en zijn vaak te vinden in de fundering of de buitenmuren van het huis. Ze kunnen het gevolg zijn van de druk van het grondwater of van bouwmaterialen die uitzetten en krimpen.

Beweging van de ondergrond

Wanneer de ondergrond van een muur of plafond begint te bewegen, kan dit leiden tot scheuren in het stucwerk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als gevolg van trillingen van het verkeer buiten of als gevolg van grondverzakkingen.

Temperatuurverschillen

Temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw kunnen ook leiden tot scheuren in stucwerk. Wanneer een muur bijvoorbeeld in de zon staat en vervolgens snel afkoelt, kan het stucwerk barsten.

Bouwfouten

Als het stucwerk niet goed is aangebracht, kan dit leiden tot scheuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er te weinig hechtmiddel is gebruikt of als het stucwerk niet gelijkmatig is verdeeld.

Hoe lossen wij scheuren in stucwerk op?

Nu we hebben vastgesteld wat de mogelijke oorzaken van scheuren in stucwerk zijn, is het tijd om uit te leggen hoe wij deze problemen oplossen.

Inspectie

Allereerst zullen we een inspectie uitvoeren om de oorzaak van de scheuren te achterhalen. Dit omvat een visuele inspectie van het stucwerk en de ondergrond, evenals metingen om te bepalen of de ondergrond nog steeds beweegt.

Reparatie

Vervolgens zullen we het beschadigde stucwerk verwijderen en de ondergrond voorbereiden op de reparatie. We zullen het stucwerk vervolgens opnieuw aanbrengen met de juiste hechtmiddelen en in de juiste verhoudingen, zodat het probleem niet opnieuw optreedt.

Afwerking

Ten slotte zullen we het gerepareerde stucwerk afwerken, zodat het er weer als nieuw uitziet. Dit omvat het schuren en polijsten van het stucwerk, zodat het naadloos aansluit op de rest van de muur of het plafond.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel we scheuren in stucwerk kunnen repareren, is het altijd beter om dit soort problemen te voorkomen. Daarom raden we aan om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de woning.

 zorg voor een goede ventilatie

Zorg er ook voor dat je geen zware voorwerpen aan de muur hangt die het stucwerk kunnen beschadigen. Als je toch iets wilt ophangen, gebruik dan speciale pluggen die geschikt zijn voor het gewicht van het voorwerp.

Conclusie

Scheuren in stucwerk kunnen een teken zijn van structurele problemen en moeten daarom snel worden aangepakt. Als professionele stukadoors hebben wij de expertise om deze problemen op te lossen. Onze inspectie, reparatie en afwerking zorgen ervoor dat het stucwerk er weer als nieuw uitziet en voorkomt dat het probleem opnieuw optreedt.  Neem contact met ons op als je scheuren in stucwerk hebt en laat ons deze problemen voor je oplossen!

Chat openen
👋 Korte vraag? stel hem hier