Schilderklaar stucwerk wat is dat nu precies?

Bij het bouwen of renoveren van een huis is het vaak nodig om een keuze te maken tussen verschillende soorten afwerkingen voor muren en plafonds. Een van de opties die tegenwoordig steeds populairder wordt, is schilderklaar stucwerk. Maar wat houdt deze afwerking precies in? En waarom kiezen steeds meer mensen voor deze optie? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en uitleggen waarom schilderklaar stucwerk een uitstekende keuze kan zijn voor jouw project.

Wat is schilderklaar stucwerk?

Schilderklaar stucwerk is een afwerkingslaag die wordt aangebracht op muren en plafonds in een woning. Deze afwerking is bedoeld om de oppervlakken te egaliseren, zodat deze geschikt zijn om direct te schilderen. In tegenstelling tot traditioneel stucwerk, waarbij het oppervlak moet worden geschuurd en gepolijst voordat het kan worden geverfd, is schilderklaar stucwerk klaar om te schilderen zodra het is aangebracht.

Schilderklaar stucwerk wordt aangebracht met behulp van een speciale techniek, waarbij dunne lagen gips op de muur worden aangebracht en vervolgens gladgestreken met een spaan. Het resultaat is een vlak en glad oppervlak dat klaar is om te worden geverfd. Het is belangrijk op te merken dat schilderklaar stucwerk niet geschikt is voor alle muren en plafonds. Het oppervlak moet in goede staat zijn en vrij van scheuren, gaten of andere beschadigingen voordat het stucwerk kan worden aangebracht.

Waarom kiezen voor schilderklaar stucwerk?

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor schilderklaar stucwerk als afwerking voor hun muren en plafonds. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van deze afwerking:

 1. Bespaar tijd en geld: Omdat schilderklaar stucwerk direct kan worden geverfd, bespaar je tijd en geld op het schuren en polijsten van het oppervlak voordat het kan worden geverfd. Bovendien is schilderklaar stucwerk over het algemeen goedkoper dan traditioneel stucwerk.
 2. Perfect glad oppervlak: Schilderklaar stucwerk levert een perfect vlak en glad oppervlak op dat er strak en professioneel uitziet. Het is ideaal voor moderne interieurs waar een strakke en naadloze afwerking gewenst is.
 3. Duurzaamheid: Schilderklaar stucwerk is duurzaam en kan lang meegaan zonder te scheuren of af te bladderen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor huizen en gebouwen die veel worden gebruikt of waar veel verkeer is.
 4. Veelzijdigheid: Schilderklaar stucwerk kan worden aangebracht op verschillende oppervlakken zoals gipsplaten, beton, baksteen of oude stucwerkoppervlakken.

  Voordelen van schilderklaar stucwerk

  Schilderklaar stucwerk biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere afwerkingsmethoden. Een van de belangrijkste voordelen is dat het oppervlak volledig glad wordt gemaakt, waardoor het gemakkelijk wordt om het te schilderen. Dit zorgt voor een perfecte afwerking die er professioneel uitziet.

  Een ander voordeel van schilderklaar stucwerk is dat het kan worden gebruikt om oude muren en plafonds te renoveren. Het kan worden aangebracht op bestaand stucwerkoppervlakken om de textuur en afwerking van de oude muren te verbeteren. Dit is een geweldige manier om oude huizen op te knappen en hun oude charme terug te brengen.

  Schilderklaar stucwerk is ook zeer duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het is bestand tegen krassen, scheuren en vlekken en kan eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek.

 5. Ruys-stukadoors maakt de wand of plafond zo glad mogelijk afhankelijk van de ondergrond. Voordat de schilder aan de slag kan moet deze nog wel oneffenheden wegschuren, gaatjes plamuren en het geheel primeren voordat de muur ‘gesaust’, geschilderd, moet worden. ‘Niet om de nalatigheden van ruys-stukadoors te corrigeren, maar omdat het nu eenmaal bij de basiswerkzaamheden hoort die een schilder uitvoert om een oppervlak gereed te maken voor het aanbrengen van een afwerksysteem. Doet de klant zelf de muren of plafons schilderen dienen deze zich ook aan deze werkwijze te houden. Ontstaat er later een discussie over de ondergrond van de stukadoor terwijl de wand wel is geschilderd/gesaust is dan is dit de verantwoordelijkheid van de schilder/klant deze heeft inmiddels de ondergrond geaccepteerd. Evt. beschadigingen die zijn ontstaan door eigenaar worden als meerwerk gerepareerd.